Friday, 1 February 2013

BuLaN BaRu 01 FeBruaRy 2013

Assalamualikummm pembuka bicara.... :) *sambil senyum*

dah masuk bulan baru di tahun 2013... cepat betul masa berlalu. Sem January'2013 utk study i pun dah bermula.. 02hbFeb2012 1st Tutorial, class mula 8.00am - 430pm huhhhh kena drive pas subuh lah gerakny kalau seawal ini class i bermula.. 1j30mnt tuk sampai ke destinasi emmm still drive sorg2 tiada yang teman..
Dah lah i buakn nak citer  sal class i cuma nak letak ayat2 yg dapat membangkitkan semangat i dlm setiap langkah i didunia pinjaman ini... Syukur ALHANDULLAH masih diberi kenikmatan bernafas di bumi ALLAH ini... 








:: Thank You ALLAH ::  ^_^

Wednesday, 30 January 2013

:: Andai Ini TakdirNya ::


Ya Allah…
ya tuhanku…
Seandainya telah kau tetapkan 
Dia milikku dan tercipta buatku..
Dekatkanlah dia kepadaku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kemesraan antara kami
Agar kebahgiaan abadi
Seiring kami melayari hidup
Ke tepian sejahtera
Tetapi tuhanku,
Seandainya kau takdirkan Dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
Luput dalam ingatanku
Ya tuhanku maha pengerti
Berikan aku kekuatan agar ku bahagia
Walau tanpa dirinya
Jika benar cinta itu cinta sejati
Maka bebaskanlah ia
Jika benar cinta itu suci
Ia akan datang sendirinya
Jika ia benar dan tak kunjungi lagi
Maka anggaplah cinta itu memang tidak pernah
Wujud dari awal lagi.

aaamiiiiiinnnnn...
^_^

Wednesday, 23 January 2013

DiSaat Teguran Itu Ku Terima..

Assalamualikummm
Entry ditulis sebelah pagi... selalunya i tulis entry petang or mlm kan... ini bermakan ada yg bermain di fikiran i ketika ini yg membuatkan i nak menulis nya... mungkin panjang sikit entry i kali ini. ianya berkaitan dengan teguran... teguran tu banyak memberi impak kpd org yg kena tegur itu jika ia mengambil teguran itu sebagai sesuatu yang +ve kan... jika diambil secara -ve emmm pasti melentingggggg lah jawab nya org yg kena tegur tu..  Selalunya org tak kan nampak salah sendiri kan wpun selalu cakap "nobody perfect" so nk jd perfect terima teguran dengan penuh hikmah....Sebab apa orang tegur salah kita.....


1) Mereka sayang kita
Yunkk.. kalau orang tak sayang kita, nak ke dia tegur ? Seriously , it means that they love you. Sebab tu dorg tegur. Kalau i la nampak u all tepi jalan dok tertonggek cam ayam, takde i nak tegur , i tak kenal u all pun. Tapi mesti bf u all ke , gf u all ke , fmly u all ke.. pastu ngape u all nak melenting kan? dorg syg u all lah tu kan.... ^_^

2) Mereka Ambik Berat Tentang Kita
Betul. Kalau mereka tak ambik berat, mereka tau ke yang kita dah buat silap ? Mesti mereka buat acuh tak acuh je kan ? Kalau kite berubah ke arah keburukan , dan mereka tak kisahkan kita , mesti mereka buat dunno je kat kita. Last-last kite sesat sesorang, takde yang tegur. Mase tu nanti , pandai pulak rase tersisih laa. Takde orang ambik berat laa . 
*geleng kepala jap* .

3) Mereka Tau Kita Salah
Mereka bukan perfect, dan mereka sedar diri mereka tak perfect kdg2 teguran itu juga utk mengingatkan diri kita sendiri juga. Jadi mereka tegur kita untuk ubah tingkah laku kita yang buruk tu , supaya orang nampak anda perfect. Takkan kita nak jadi tak perfect. Mungkin kita lebih gemar jawab begini "Alaaa, Tak semua orang sempurna la sis/bro. Rileks laa."
Tau pulak tak semua orang sempurna . Dah ade orang nak guide kita jadi sempurna tu , kenapa kita taknak terima pulak ?

Jadi yang ditegur ni , Tak perlu la marah-marah. Melenting.Anda rasa hidup anda ceria ke kalau takde yang nak tegur salah-silap anda ? Kadang silap yang anda lakukan tu, Buat orang lain menyampah, jelik . Jadi daripada mereka buat dosa mengata belakang-belakang, Baik je mereka tegur kita kan ?

Be Open Minded. Terima je teguran sesiapa pun. Teguran mereka tu ada baik-buruknya. Sekalipun anda rasa anda tak boleh terima, tapi tak perlu la melenting bagai ape je kan . Semua orang ade hak untuk berkata-kata. Tak salah kalau mereka nak tegur kita . Mungkin salah yang kita lakukan tu, bakal membawa mudarat kepada anda sendiri atau orang di sekeliling anda. Sape tau kan ? Mesti ade sebab mereka tegur .
Fikirkan Semula Semua Teguran. Fikirkan baik-baik ape rasionalnye teguran mereka tu. Takkan mereka nak tegur benda baik yang kita buat kan ? Kalau tegur benda baik tu orang panggil puji kebiasaannya . Fikir balik ape baik yang kita dapat kalau ikut teguran mereka .

Bagi yang menegur pulak :
Okay , tak salah kalau nak menegur. Memang pun perlu lah tegur menegur ni. Tapi kita mesti kene bidas macam ni kan , "Macam kau bagus je !"
Ape rasa kalau kene bidas macam tu ?? Mesti berang je kan . Panas berasap jee . Tapi pernah tak terpikir kenapa orang yang kita tegur salahnya tu marah kita semula ?


Cuba perhatikan semula cara kita menegur orang , macam mana kita tegur ? Tak salah kalau nak menegur , tapi biarlah berpada .

Teguran kita tu mestilah berhemah . Jangan guna kata-kata kesat sekalipun dia sahabat kita . Mane ade manusia yang suke ditegur dengan kata-kata kesat .
"Kawan aku tu memang kasar, dia tak kisah punye." hello kawan !!!
Dia ade hati jugak la -,-
Penyusunan ayat tu biarlah yang manis didengar sekalipun kesalahan dia tu sangat besar. Manusia , mana yang tak suke yang manis , indah . Selegend-legend muke sekalipun, mesti ade jugak laa hati jambu tu *dlm hati ada taman kowt*. Jadi , gune ayat yang sopan dan manis dan menarik . Boleh kan hiihii {~,~}

Orang tua-tua ade cakap, "Fikir Dua Kali Sebelum Cakap" omputih : "think twice before you speak"...
Kata-kata adalah pedang paling berbisa. Silap cakap boleh bermusuh tau . Biarla salah dia besar mana pun, kita yang nak tegur orang ni, jangan la cakap yang bukan-bukan. Dah lah nak tegur salah orang, tapi kita dah buat salah dulu . Cakap tak menghormati perasaan orang.

Blogger sekarang ramai yang suke buat open entry . Teguran yang open, tak terhad kepada mane-mane pihak . So yang terasa mcm terkena batang hidungnya tu , jangan la nak panas sangat . Hantar komen Anonymous marah-marah . Blogger yang menegur pulak , Bahasa tu jangan la biadab sangat . Tegur pun jage la hati orang .

Uuuuuukkkk ! mcm dah berjela je entry i ni . okay , stop di sini . ade pesanan terakhir ,
Tahniah kepada mereka yang berani menegur . Kan kalau kite tegur orang tu menunjukkan iman kita tak lemah sangat .
Tapi beringat
, Kalau Dosa Kita Dengan ALLAH , Kita Boleh Mohon Keampunan , Nescaya ALLAH Akan Mengampuni Sebelum Terlambat. Tapi Kalau Dosa Dengan Manusia , Kita Kena Mengadap Manusia Tu ONE BY ONE dan Minta Maaf Sehingga Dimaafkan . 
Tak ke sengsara tu ? So , beringat selalu buat diri ini dan yg membacanya! "Keep Ur Smile, even ur heart broken with something hurt" ... (^_^)

jumpa lagi.. daaa... luv u all... <3<3<3

Wednesday, 16 January 2013

Tibe-TiBe teRingaT

Hari ni teringat perbualan i dengan dia yang selalu menasihati i.. kata2nya selalu benar ttg ape yg i ceritakan walaupun tak kesampaian segalanya, dia membuatkan i selalu teringatkan dia... dia selalu cakap..

Dia : awak kena kuat yer untuk semua nie...

I : Yer lah insyallah sy akan kuat... awak semakin matang sekarang jika nak diingat mula2 dulu.

Dia : awak hidup nie selalu mematangkan kite... dulu time kejatuhan sy. sy tak tau nak buat ape semua yg  saya buat semuanya salah... sampai lah saya dapat kerja nie dan kehidupan ini. Allah tu maha kaya awk.

I : (sambil tersenyum) dan teringat masa mula mengenali dia. 

Dia : (sambung lg) awak pun kena kuat. sy kenal awak, hati awak lembut sangat tapi jangan bagi orang pijak2 hati awak... awak tak pernah simpan ape2 pun dlm ht awk wpun hati awak terluka sangat kan. sy sendiri pun tak tau kalau lh org lain yg sy lukakan hati nya adakah dia akan memaafkan sy, tapi awak selalu maafkan sy... terima kasih awak....

I : (cam nak nangs) i senyum lagi :) itu lah saya awak... Siape sy nak menghukum org awk.. masalah orang sy selalu blh nak nasihatkan orang tapi bila masalah sendiri selalu tak boleh kan, hanya boleh luahkan kat awak. itu pun dah cukup bg sy awak, sy suka nasihat2 awak... Wpun tak selalu dengar tapi sekali dengar kalah pakar motivasi haahhaa :D Terima kasih awak.. buat sy senyum :)

Dia : Sama2. sy akan sentiasa ada untuk awak.... tapi sy tak blh janji untuk selalu ade dekat dgn awk sb sy selalu jauh, tapi awk akan ade hati sy... percaya lah.. insyallah sy doakan kebahagian awak...

I : Insyallah Aminn :) sy tau awk mmg tak blh berjanji.... janji selalu tak tepati kan ...?? hiihii :D

Dia & I : ( ketawa ) mengiakan kebenaran itu....

Dia : Awak nie asyik kenakan saya jer....

I : Bukan kenakan lah itu kan hakikatnye yg sy dah tau n kenal awak... sy tak pernah nak pgang janji awk sb sy tau awk... klu sy pgang janji awak nanti hati sy sedih huhuhu :( hiihiii ( sambil i gelak)

Dia : yer lah awak nie sy tau salah sy (nada ngaku) dan dia senyummm..........

NANTI SAMBUNG LAGI YER TAK BLH BANYAK2 NANTI RINDU DATANG BALIK HIIHII

kadang2 terfikir gak semua yg i syg tak blh i dapat. dan sekarang i buat keputusan tak nak letakkan syg tu terlalu tinggi melangit sb bila ia tak tercapai jatuhnya terus berkecai krn terlalu tinggi letakny. kadang2 Allah sengaja temukan kita dgn orang yg salah sebelum DIA bagi kemanisan tepat pada masanya. THANK YOU ALLAH... 

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia
Kerna kau yang satu
Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu
Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

ok jumpa lagi.... ^_^
Copyright© All Rights Reserved cerminajaib.blogspot.com